Ikan Cencaru Sumbat Sambal Resepi
Adapula ikan cencaru goreng berlada bakar masak cekur juga amat disukai. Bahan KisarTumbuk 5 tangkai cili kering buang biji dan rendam hingga lembut 3 ulas bawang putih 5 ulas bawang merah 1 inc belacan.
Dari Dapur Madihaa Ikan Cencaru Sumbat Sambal Resep Ikan Resep Masakan Resep Makanan
Tapi sekarang ni ramai juga yang goreng sebab lebih mudah dan rasanya juga tak kurang enaknya.
. Boleh klik di SINI untuk cencaru sumbat versi bakar. Resepi ini telah dikongsikan oleh Raja Amanina dan mendapat banyak perkongsian di media sosial. Sos ikan memang sangat sesuai dimasukkan ke dalam sambal tumis untuk sebarang jenis ikan rasanya kuah sambal tumisnya bila digaul bersama ikan goreng memang cukup membuka selera.
Jom saya kongsikan resepi ikan cencaru sumbat sambal yang sedap dan mudah. Cencaru ialah antara jenis ikan yang digemari di Malaysia. Kalau buat lebih ikan bolehlah gandakan bahan.
4 ekor ikan cencaru siang cuci bersih dan belah belakangnya sedikit garam sedikit kunyit 1 sudu besar gula pasir atau gula Melaka minyak untuk menumis mengoreng. Yang penting sambalnya kenalah sedap dan padu. Potong bahagian belakang ikan dan sumbatkan bahan-bahan yang telah dikisar tadi.
Kisar bahan-bahan di atas. Waktu itu kami tak makan ikan bakar lah maklumlah masih belajar. Jom layan resepi ikan cencaru sumbat saya hari ini yang lain dari yang saya sediakan sebelum ini.
7 Ikan Cencaru Rebus. IKAN CENCARU SUMBAT SAMBAL LADA. T p kalau buat selalu tak jadi serupa macam kat kedai Resepi Ikan Cencaru Sumbat Sambal 1 sudu makan belacan Kalau tanya kompem dapat punya Dalam artikel ini saya akan kongsikan resepi ikan cencaru sumbat.
Bahan bahannya juga mudah untuk didapati jadi anda boleh menyediakan juadah ini bila bila masa sahaja. Kalau saiz sederhana dapat dalam 7-8 ekor. Tapi kalau anda nak kurangkan pedas boleh adjust berapa biji nak dimasukkan.
Cili kering 12 biji rebus dan toskan siap-siap. 4 Ikan Cencaru Masak Kicap. Tidak mengapa berikut kami senaraikan 10 aneka resepi ikan cencaru untuk anda.
Rasanya pedas masin masam dan manis secukup rasa. Bahan bahan sambal sumbat. Kalau dapat makan ikan sumbat sambal yang pedas memang sedap.
6 Ikan Cencaru Bakar. 9 Resepi Ikan Cencaru Sumbat Padu Dengan Isi Sambal Penuh Rasa Pedas Membangkitkan Deria Rasa Hari ini saya nak kongsi resepi ikan cencaru sumbat yang padu dengan isi sambal penuh. 5 Ikan Cencaru Sambal Kelapa.
Cara membuat sambal yang sedap amat penting bagi menentukan rasa juadah ini. Sambal tidak perlu dimasak terlebih dahulu tetapi jika mahu masak tiada masalah. Tapi kali ini nak kongsikan resepi ikan cencaru sumbat sambal digoreng dan bukan dibakar.
Di SINI dan. 3 Ikan Cencaru Bakar Indonesia. 2 Acar Ikan Cencaru.
Bawang merah 4 ulas. Sambal yang dimasak disumbat selepas ikan digoreng. Bagi yang biasa buat ikan cencaru sumbat ni kebanyakannya lebih suka bakar sebab katanya lebih sedap.
Jangan pulak mengkritik cara orang lain. Resepi Ikan Cencaru Sumbat Sambal. Bila waktu makan tengah hari memang kedai ini yang Mama Siti dan kawan-kawan selalu singgah.
Jika ada masa cuba kesemua cara supaya menpunyai pelbagai variasi. Kemudian gorengkan ikan menggunakan api perlahan. Cencaru segar dalam RM8 sekilo.
Dalam resepi ni akan masukkan lada besar dan cili kering kisar. Gaulkan ikan dengan serbuk kunyit dan garam. 2 sudu besar cili yang telah dikisar.
1 Ikan Cencaru Sumbat Sambal Portugis. Angkat dari kuali panas-panas dan buka balutan daun pisang yang membalut ikan cencaru tu semerbak bauk wangi kat dapur. Resepi Ikan Cencaru Sumbat Sambal Yang Sangat Sedap Dimakan Bersama Nasi Panas.
Nak buat hidangan ini sambal perlu dimasak terlebih dahulu supaya sambal yang di masukkan dildalam ikan tidak mentah apabila ikan sudah digoreng. Sambal perlulah ditumis terlebih dahulu dengan bawang dan cili. Ikan cencaru yang disumbat dengan sambal.
Rasa pedasnya pasti membangkitkan deria rasa. Resepi ini untuk 2 ekor ikan cencaru. Ikan cencaru 7 ekor siap bersihkan.
Tapi kalau beli yang sudah siap masak dalam RM 4 seekor. Ikan ini paling terkenal dengan masakan sumbat sambal atau sumbat kelapa. 12 biji bawang besar.
Teringat Mama Siti dengan bau asap ikan bakar dekat satu restoran dekat Melaka. Kita belah belakang ikan cencaru kerana isi ikannya tebal dan supaya ikan menjadi garing dan menyerap sambal di bahagian belahan nya. Ianya terdapat dua bahagian iaitu ikan cencaru dan sambalnya.
Ikan akan digoreng garing seperti ikan goreng.
Bahan Bahan 4 Ekor Ikan Cencaru Saiz Sederhana 5 Tangkai Cili Kering Dikisar 5 Biji Cili Merah Dikisar 5 Makanan
Ikan Cencaru Sumbat Sambal Kelapa Asian Fish Recipes Yummy Seafood Grilled Fish Recipes
Ikan Cencaru Sumbat Recipe Resep Masakan Malaysia Masakan Asia Memasak
Ikan Cencaru Sumbat Sambal Masam Manis Makanan Sehari Hari Masakan Malaysia Resep Ikan Bakar

Comments
Post a Comment